HOME

HOME
HOME

Популарни постови

среда, 28. март 2012.

TURISTIČKE ATRAKCIJE-ZNAMENITOSTI BEČA-Beč šta treba videti


Turističke atrakcije-znamenitosti Beča  (ovo su bile moje pripreme pred odlazak u Beč za novu godinu) sve su obeležene na mapi na kraju teksta...

BEČ- AUSTRIJA

1.Trg ispred katedrale Svetog Stefana (Stephansplatz)

Nalazi se u najstrožijem centru Beča. Do njega vode linije metroa U1 i U3, čija se stanica nalazi tačno ispod trga, a stepenice sa stanice vode na sam trg.


 Katedrala Svetog Stefana (Stephansdom)

Najtipičniji je simbol austrijske prestonice. Nalazi se na trgu Svetog Stefana (Stephansplatz), u samom centru grada. Potiče iz 12. veka. Građena je u gotskom stilu. Prepoznatljiva je po mozaičnom krovu sa preko 200.000 crepova, po velikim i teškim zvonima kojih ima čak 23 (zvono Svete Marije je teško 20 tona, što ga čini najtežim zvonom u Austriji i drugim po težini u Evropi, posle zvona iz katedrale u Kelnu) i po visini svojih tornjeva. Najznačajniji je verski objekat u Beču. U njoj je sedište bečkog biskupa. Zanimljivo je da je baš u ovoj katedrali održana ceremonija venčanja Volfganga Amadeusa Mocarta, kao i njegov pogreb. Južni toranj, iz 15. veka, visok je 136 metara. Moguće je popeti se na njega, uz plaćanje ulaznice, a odozgo se ceo Beč vidi kao na dlanu.

2.Spomenik Svetom Trojstvu ili "Stub kuge" u ulici Graben Po sredini pešačke ulice

Graben, u strogom centru grada, nalazi se spomenik Svetom Trojstvu ili tzv. "Stub kuge", prelepa barokna struktura koja prikazuje zahvalnost svetaca i anđela Bogu za oslobođenje od kuge koja je izbila 1679. godine i odnela preko 150.000 života.


Ulica Graben-pešačka zona “stub- kuge”

 3.Crkva Svetog Petra (Peterskirche)

 Ova crkva važi za najstariju u Beču obzirom da je izgrađena na mestu nekadašnje drvene crkve iz 350 godine. Nova crkva građena je od 1701. do 1733. godine, a projektovao ju je arhitekta Lukas fon Hildebrant (Lukas von Hildebrand), koji je projektovao i dvorac Belvedere. Više puta je renovirana (zadnji put od 2001. do 2004. godine). Nalazi se u centru grada, desno od ulice Graben, na omanjem trgu Svetog Petra (Petersplatz), okružena drugim zgradama.

.Crkva Svetog Petra (Peterskirche)


4.Trg Svetog Mihaila (Michaelerplatz)

 Na trgu Svetog Mihaila (Michaelerplatz) nalaze se iskopine iz rimskog perioda, u nivou ulice, izložene pogledima posetilaca, rimokatolička crkva Svetog Mihaila iz 1221. godine, Looshaus - prva moderna zgrada izgrađena u centru Beča 1911. godine, zatim najlepše krilo carske palate Hofburg (Michaelertrakt) sa zidnim fontanama na oba svoja kraja i prelepo dekorisani ulaz u Hofburg (Michaelertor) na kojem su kolosalne statue Herkula .


  Hofburg - zidna fontana na levom kraju krila Svetog Mihaila (Michaelertrakt)

Zidna fontana na levom kraju hofburgškog krila, nedaleko od ulaza u Hofburg, iz 1896. godine, delo je skulptora Rudolfa Vejra. Simbolično predstavlja nadmoć mora i ujedno slavi austrijsku mornaricu. Zidna fontana na desnom kraju hofburškog krila (Michaelertrakt) iz 1895. godine, delo je Edmunda Helmera. Simbolično predstavlja nadmoć zemlje i ujedno slavi austrijsku kopnenu armiju.

 5.Hofburg

Hofburg je ogroman kompleks imperijalnih palata u samom centru Beča.Nazivaju ga "grad u gradu", jer se prostire na 240.000 m2, sastoji od 18 krila (traktova), 19 dvorišta i 2.600 prostorija. S ovog mesta su Habsburgovci vladali još od 13. veka, prvo kao zemaljski kneževi, zatim od 1452. godine kao carevi Svetog rimskog carstva, te od 1806. godine, pa do pada Monarhije 1918. godine, kao austrijski carevi. Od 1946. godine Hofburg je stalna rezidencija austrijskog predsednika. U okviru kompleksa značajno je videti: ulaz u Hofburg (Michaelertor) u okviru najlepšeg krila tvrđave - krila Svetog Mihaila (Michaelertrakt), Staru tvrđavu (Alte Burg), u okviru Švajcarskog krila (Schweizertrakt), Švajcarsku kapiju (Schweizarertor), Dvorsku kapelu (Burgkapelle), u kojoj sve do danas nedeljnu misu ulepšavaju horski glasovi čuvenih Bečkih dečaka, zatim Amalijin dvorac (Amalienburg), Leopoldovo krilo (Leopoldische Trakt), Nacionalnu biblioteku, Zimsku školu jahanja u okviru koje radi poznata Španska škola jahanja(Spanische Reitschule), Novi Hofburg (Neue Hofburg), Trg heroja (Heldenplatz), Kapiju pobede (Burgtor), kao i brojne muzeje i izložbene postavke (Imperijalni trezor (Schatzkammer) sa carskim krunama, Muzej carice Elizabete (Sisi-Museum), Carski apartmani (radne i dnevne prostorije cara Franca Jozefa ili Franje Josipa), Komora sa srebrom i servisima za ručavanje (Hofsilber und Tafelkammer), Efesov muzej (Ephesosmuseum), Zbirka starih muzičkih instrumenata, Komora sa lovačkim rekvizitima i oružarnica, Etnološki muzej (Museum für Völkerkunde), Kongresni centar Hofburg i dr.).

 Hofburg - Amalijin dvorac (Amalienburg) i spomenik caru Francu I Austrijskom

Amalijin dvorac (Amalienburg) je izgrađen u 16. veku (građevina sa kupolom sa satom, prikazana na fotografiji). Ime je dobio po carici Mariji Amaliji (Maria Amalia), koja je nakon smrti svog supruga cara Jozefa I ili Josipa I, kako ga kod nas nazivaju, tu nastavila da živi. Kasnije je u ovom dvorcu boravila carica Elizabeta (Elisabeth), poznatija kao Sisi, čija se sva ostavština danas čuva baš tu i to u sklopu muzejske zbirke poznate kao Muzej carice Elizabete (Sisi Museum).
 Hofburg - lučna zgrada Novog Hofburga (Neue Hofburg) sa konjanikom ispred Trg heroja se nalazi na izlazu iz Hofburga.

 Njime dominira lučna zgrada Novog Hofburga (Neue Hofburg), kao i dva spomenika heroja na konjima. Jedan je Eugen Savojski (na fotografiji), koji je zaustavio napredovanje turskih osvajača u Evropi, u ratu koji se završio Požarevačkim mirom 1718. godine, čime je Austrija značajno proširila svoje granice na Balkanu. Drugi je nadvojvoda Karlo od Austrije, prvi vojskovođa koji je pobedio Napoleona. Ovaj trg je u istoriji poznat po tome što je Adolf Hitler na tom mestu proklamovao anšlus (aneksiju Austrije) pred 200.000 Austrijanaca.

Hofburg - spomenik nadvojvodi Karlu od Austrije na Trgu heroja (Heldenplatz)

 Hofburg - Kapija pobede (Burgtor)

Ova kapija je sagrađena povodom pobede Austrijanaca nad Napoleonom kod Lajpciga 1813. godine. Predstavljala je zvaničan ulaz u Hofburg.


 6.Spomenik Mocartu u Dvorskom vrtu (Burggarten)
Ovaj spomenik iz 1896. godine delo je austrijskog skulptora Viktora Oskara Tilgnera. Nalazi se u Dvorskom vrtu, u blizini muzeja Albertina i Bečke državne opere. Ispred spomenika je travnata površina sa cvećem zasađenim u obliku violinskog ključa.

 7.Albertina

 Albertina je muzej u Beču u kojem se čuva jedna od najvećih i najpoznatijih grafičkih zbirki na svetu sa oko 65.000 crteža i preko milion grafika. Muzej je smešten u palati nadvojvode Alberta u samom središtu Beča u neposrednoj blizini čuvene Bečke državne opere i hotela "Saher". Naziv je dobio po svom osnivaču vojvodi Albertu od Saksonije-Tešena (Albrecht von Sachsen-Teschen). U muzeju se između ostalih čuvaju dela Leonarda da Vinčija, Mikelanđela, Rafaela, Rubensa, Oskara Kokoške, Rembranta, Albrehta Direra, Gustava Klimta i Egona Šilea.

 8.Bečka državna opera (Wiener Staatsoper)


Bečka državna opera (Wiener Staatsoper) je najvažnija operska ustanova u Beču i jedna od najpoznatijih operskih kuća na svetu. Nalazi se u samom centru grada, na delu bečkog Ringa. Gradnja je započeta 1861. godine po nacrtima dvojice bečkih arhitekata, Augusta Sikarda fon Sikardsburga i Eduarda van der Nila, u stilu neorenesanse. Svečano je otvorena 15. maja 1869. godine izvođenjem Mocartove opere "Don Đovani". Tokom bombardovanja 1945. godine zgrada je totalno uništena u požaru. Restauracija je trajala deset godina. 5. oktobra 1955. godine ponovo je otvorena Betovenovim "Fideliom". Fontana ispred zgrade Bečke državne opere (Wiener Staatsoper) Sa obe strane Bečke državne opere nalazi se po jedna fontana. Leva, prikazana na fotografiji, alegorijskim figurama predstavlja svet muzike, radosti i plesa, a desna svet ljubavi, tuge i osvete. Obe su delo umetnika Jozefa Gasera.

9.Prva zgrada bliznakinja Zgrade bliznakinje, postavljene jedna nasuprot drugoj sa spomenikom Mariji Tereziji između njih, su zgrade Muzeja istorije umetnosti i Prirodnjačkog muzeja.


Muzej istorije umetnosti sa delima Ticijana, Rubensa i Rembranta ubraja se među najznačajnije svetske muzeje. U Prirodnjačkom muzeju čuva se 20 miliona predmeta, među kojima je i Vilendorfska Venera. Spomenik Mariji Tereziji na platou između zgrada bliznakinja Druga zgrada bliznakinja Obe zgrade bliznakinje podigli su u periodu od 1871. do 1881. godine Gotfrid Semper i Karl Hazenauer, kao dvorske muzeje za cara Franca Jozefa (ili Franju Josipa, kako ga u prevodu na srpski još nazivaju).

10.Muzejska četvrt (Museums quartier)

Bečka Muzejska četvrt predstavlja jedan od najvećih kulturnih, muzejskih kompleksa na svetu. Obuhvata Muzej moderne umetnosti (MUMOK), Leopoldov muzej u kome se nalazi impozantna zbirka dela Egona Šilea pored kolekcija dela iz doba Bečkog secesionizma, moderne i austrijskog ekspresionizma (Gustav Klimt, Oskar Kokoška i drugi), Galerija umetnosti, Arhitektonski muzej, Kvart plesa i igara, Atelje 21 i Dečji muzej Zoom.

11.Narodno pozorište (Volkstheater)

Nalazi se u širem centru grada, u blizini zgrada bliznakinja, Muzejske četvrti i zgrade Parlamenta. Osnovano je 1889. godine po želji građana u cilju ostvarivanja ravnoteže u odnosu na Burgteatar. Izgrađeno je po zamisli arhitekata Hermana Helmera i Ferdinanda Felnera koji su pokušali da pomire želje građana i istoricizma u arhitekturi. Zamisao je bila ponuditi široj populaciji klasičnu i modernu literaturu kroz komade koji su ipak bliži tradicionalnom, što je princip koje je ovo pozorište zadržalo i do danas.


12.Trg Hoher Markt - Sidro sat (Ankeruhr)


  Iako u nazivu sata stoji reč "sidro" ili "anker", on nema veze sa pomorstvom, već sa osiguravajućom kompanijom "Der Anker", koja je krajem 19. veka izgradila dve reprezentativne zgrade, a na mostu koji povezuje te dve zgrade između 1911. i 1917. godine postavila ovaj sat, koji je dizajnirao slikar Franc Matš (Franz Matsch). Na konzolama sata su figure Adama, Eve, anđela i đavola. Mozaik na cifarniku prikazuje dvanaest grbova sa stare bečke gradske zastave i štitove sa simbolima iz privatnog i zanatskog života. Ispred mozaika tokom dvanaest časova prođe dvanaest istorijskih figura (po jedna na svakih 60 minuta) uz odgovarajuću muziku. Ko želi da vidi svih 12 figura treba da dođe do sata tačno u podne, kada se tokom 12 minuta smeni svih 12 figura uz prateću muziku.


Trg Hoher Markt - fontana "Venčanje" (Vermählungsbrunnen) Fontana "Venčanje" (Vermählungsbrunnen), poznata i pod nazivom "Jozefova fontana" (Josephsbrunnen), izgrađena je 1732. godine po nalogu cara Karla VI i to na mestu gde je od 1706. godine stajao drveni spomenik koji je car Leopold I naredio da se izgradi, nakon što se njegov sin Jozef vratio nepovređen iz rata. Na njoj je predstavljeno venčanje Hristovih roditelja, Marije i Josifa. Tokom Drugog svetskog rata fontana je bila znatno oštećena, te je između 1950. i 1955. godine obnovljena, a glava Hristove majke Marije je zamenjena kopijom. 2008. godine restauirana je ponovo.

13.Trg Am Hof (Am Hof platz) - crkva Am Hof (Kirche am Hof) Izgrađena je između 1386. i 1403. godine. Originalni stil je gotski, ali je kasnije dorađivana u baroknom stilu. Specifična je po tome što nema zvonik, niti bilo koji drugi toranj. Danas je glavna crkva hrvatske zajednice u Beču.

14.Dvorsko pozorište (Burgtheater)

Nalazi se u centru grada, na bečkom Ringu, naspram Gradske kuće, nedaleko od austrijskog Parlamenta i Univerziteta. Prvobitna zgrada ovog pozorišta nije bila na ovom mestu, već na trgu Svetog Mihaila (Michaelerplatz), i to od izgradnje 1748. godine, pa sve do otvaranja nove zgrade 1888. godine. Izvorni naziv bio je k.k. Theater nächst der Burg, a zatim do 1918. godine k.k. Hof-Burgtheater, kako i piše na samoj zgradi. "Novi" Burgtheater, kakvog vidimo na fotografiji, sagradili su u neobaroknom stilu arhitekte Gotfrid Semper i Karl Hazenauer. Izgradnja je trajala 14 godina. Poznati bečki slikar Gustav Klimt, zajedno sa svojim bratom Ernestom Klimtom i slikarom Francom Matšom, oslikao je tavanice novog pozorišta između 1886. i 1888. godine.


15.Parlament Zgrada je izgrađena u periodu od 1874. -1883. godine, a konstruisao ju je arhitekta Teofil Hanzen.


Nemoguće je ne uočiti sličnost sa atinskim Zepionom (građevina u centru Atine), koji je takođe osmišljen od strane pomenutog arhitekte. Na vrhu zgrade Parlamenta i danas se nalaze simboli 14 Krunskih zemalja, kao i bronzane statue krotitelja i njihovih konja. Levo krilo građeno je u rimskom stilu, a desno u grčkom. Na krovu su statue poznatih filozofa, pisaca i političara, kao što su Sokrat, Platon, Plutar i drugi. Atinina fontana (Pallas-Athene-Brunnen), ispred zgrade Parlamenta Alegorijski prikazuje četiri velike staroaustrijske reke predstavljene ljudskim likom: Dunav kao žena, In kao bradati muškarac i iza njih Elba i Vltava. Iznad su ženske figure koje predstavljaju izvršnu i zakonodavnu vlast, dok je u sredini simetričnih izvora stub sa statuom grčke boginje mudrosti Atine koja u levoj ruci drži koplje, a na desnom dlanu krilatu boginju pobede Niku. To što je boginja mudosti zgradi Parlamenta okrenuta leđima, izazvalo je u narodu mnoštvo viceva i poruga, a koje su aludirale na to da se mudrost sa Parlamentom teško može spojiti.

16.Gradska kuća (Rathaus) i klizalište ispred nje Građevina je podignuta između 1872. i 1883. godine. Gradska kuća (Gradska skupština ili Gradska većnica) je najznačajnija necrkvena građevina Beča izgrađena u novom gotskom stilu.

Tu je sedište gradonačelnika i predsednika pokrajine Beč, mesto gde zasedaju gradski senat i pokrajinska vlada, kao i gradska i pokrajinska skupština. Visina centralnog tornja iznosi 97,9 metara, a na njemu je postavljen gvozdeni čovek „Rathausman“ visok 6 metara, jedan od simbola Beča. Ispred Gradske kuće u različitim periodima godine organizuju se raznovrsna dešavanja (uskršnja i božićna tržnica, klizalište, bioskop na otvorenom, cirkus...).

 17.Zavetna crkva (Votivkirche)


 Nalazi se u centru grada, na bečkom Ringu, u blizini glavne univerzitetske zgrade. Njen nastanak se vezuje za pokušaj atentata na mladog cara Franju Josipa I (Franz Joseph I) ili Franca Jozefa I, kako ga još nazivaju u prevodu na srpski, koji se odigrao 18. februara 1853. godine. Carev brat nadvojvoda Ferdinand Maksimilijan (Ferdinand Maximilian), kasnije car Meksika, pozvao je narod da donira novac za izgradnju crkve u Beču, kojom bi izrazili zahvalnost Bogu što mladi car nije nastradao. Pozivu se odazvalo oko 300.000 građana. Crkvu je projektovao Henrih fon Ferstel (Heinrich von Ferstel) u neogotičkom stilu. Izgradnja je počela 1856. godine, a završena je i posvećena 23 godine kasnije na dan venčanja carskog para.

18.Karlova crkva (Karlskirche)


 Karlova crkva (Karlskirche) je najimpozantnije delo dvorskog arhitekte Johana Fišera fon Erlaha (Johann Fischer von Erlach). U pitanju je prelepa barokna crkva čija gradnja je započeta 1716. godine, a završena 1723. godine pod nadzorom Fišerovog sina Jozefa Emanuela (Joseph Emanuel), koji je prvobitne nacrte delimično izmenio. Posvećena je završetku poslednje kuge, a nazvana po svecu Karlu Boromausu. Fišerova arhitektura ujedinjuje mnoštvo elemenata. Središnja fasada odgovara izgledu grčkog hrama, dok stubovi sa strana za uzor imaju trojanske rimske stubove. Na krajevima su zvonici inspirisani rimskim barokom. Iznad ulaza nalazi se kupola delimično izmenjena od strane Fišerovog sina.

 19.Šenbrun (Schönbrunn)Palata Šenbrun (Schloss Schönbrunn) je jedan od najvažnijih kulturnih spomenika u Austriji, a od 1960. takođe jedna od glavnih turističkih atrakcija u Beču. Naziv Šenbrun (Schönbrunn) u prevodu znači "lepi bunar“, po bunarima vode koji su se tu nalazili, a iz kojih su se snabdevale palate u Beču. Današnji Šenbrun se nalazi na mestu nekadašnjeg Katerburga, koga je 1569. godine kupio sveti rimski imperator Maksimilijan II i tu krenuo da podiže palate, parkove, vrtove, uzgajališta divljih životinja i bašte za retke i egzotične biljke. Izgradnja nove palate počela je u 1696. godine po naredbi cara Leopolda. Po naređenju carice Marije Terezije šenbrunska palata preuređena je u stilu rokokoa. Na kraju tzv. terezijanske epohe palata Šenbrun bila je snažan centar austrijskog carstva i carske porodice. Car Franc Jozef I je u palati Šenbrun proveo najveći deo svog života, a umro je 21. novembra 1916. godine baš u Šenbrunu, u svojoj spavaćoj sobi. Posle pada monarhije 1918. godine novoosnovana Austrijska Republika postala je vlasnik šenbrunske palate i sačuvala je divne sobe i odaje kao muzej za posetioce. U 20. veku palata je nekoliko puta korišćena za važne događaje kao što su istorijski sastanak između Džona Kenedija i Nikite Hruščova 1961. godine. 1996. godine UNESKO je uvrstio Šenbrunsku palatu na listu Svetske baštine. Pogled na Neptunovu fontanu na kraju šenbrunskog vrta i Glorietu na vrhu brda U prostranim parkovima i vrtovima Šenbruna nalaze se brojne fontane, lažne rimske ruševine, Glorieta, Kuća palmi, Botanička bašta, Pustinjska kuća, ZOO vrt, oranžerija, Muzej kočija, lavirint, zagonetke na otvorenom (matematičke igre, ogledala...), golubarnik i dr. Glorieta (Gloriette)

20.Gornji ulaz u palatu Belvedere (Schloss Belvedere) Belvedere (Schloss Belvedere) je naziv za kompleks baroknih palata podignutih u vreme austrijskog princa Eugena Savojskog u bečkom trećem becirku zvanom Landštrase (Landstraße). Palate Gornji Belvedere i Donji Belvedere, uz pripadajući park, čine jedan od nalepših baroknih kompleksa na svetu. Danas je Belvedere pretvoren u muzej, u kojem deluje Austrijska galerija Belvedere.

21.Spomenik Crvenoj armiji


na Švarcenbergovom trgu Na Švarcenbergovom trgu (Schwarzenbergplatzt), koji se u periodu od 1945. do 1956. godine zvao Staljinov trg, Crvena armija je podigla Spomenik oslobođenja i junaka ili spomenik Crvene armije. Spomenik je otkriven 19. avgusta 1945. godine i njegovo očuvanje u prvobitnom obliku zagarantovano je ustavom Austrije.

22.Univerzitet Beč


23.Saher hotel 
Poznat po Šaher torti, turisti u redovima čekaju da probaju tu čuvenu tortu i bečku kafu.

24. Štadpark je veliki gradski park (Stadtpark)

izvor teksta: putovanja info
http://www.putovanja.info/
http://www.putovanja.info/profile/218-mirarbi/

MAPA CENTRA BEČA KOJA JE MENI JAKO POMOGLA DA SE SNADJEM I KOJU SAM OBELEŽILA... NISU SVE ATAKCIJE TU ALI NEKE NAJ BITNIJE SU TU.

MOCART KUGLE


Nadam se da ce nekom pomoći i olakšati mu snalaženje po Beču...:)

Mapa Beča gde su obeležene bitne tutističke atakcije 


mapa Beča
10 коментара :

 1. Sjajan post! Iskoristila sam neke delove ovog posta u svom postu na mom blogu. Navela sam da je sa tvog sajta. Nadam se da nije problem. Veliki pozdrav!

  ОдговориИзбриши
 2. Videli ste svasta u prelepom Becu, nadam se da je bilo vremena i da se udje u Hofburg, Belvedere...? Ako ovo nije poslednji obilzak Beca, za iduci put predlazem turu Hundertvasera (Hundertwasser) - zgrade, muzej i Spittelau (posto nisu spomenuti na listi)
  http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_buildings_by_Friedensreich_Hundertwasser

  ОдговориИзбриши
 3. izvor teksta: putovanja info ...

  Izvor teksta ne može nikako biti putovanja.info ... nego autori poimence sa ovog sajta ...

  ОдговориИзбриши
 4. Sjajan post! Iskoristila sam neke delove ovog posta u svom postu na mom blogu. Navela sam da je sa tvog sajta. Nadam se da nije problem. Veliki pozdrav!

  Znam i autora koji je sve to pisao .. show

  ОдговориИзбриши
  Одговори
  1. Tekst sam preuzela sa sajta www.putovanja.info kao što sam navela na kraju. Ako znate ko je autor teksta molim vas da podelite sa svima. Hvala :)

   Избриши
  2. Ne, članovi koji daju svoje radove dobrovoljno sajtu Putovanja.info imaju svoj nick lepo i piše vam, pa ga navedite - takav je red.
   A drugo Putovanja.info nije radio ni foto-ture tamo niti putopise, nego MI članovi.
   Članica svih prelepih tekstova o beču i putopisa je:

   http://www.putovanja.info/profile/218-mirarbi/

   Избриши
  3. Postaviću link na postu... Biljana hvala!

   Избриши