HOME

HOME
HOME

Популарни постови

петак, 23. март 2012.

GLOBALNO ZAGREVANJE

9 stvari koje možemo da uradimo da smanjimo globalno zagrevanje i očuvamo prirodne resurse...



Sagorevanje fosilnih goriva poput prirodnog gasa, ulja, nafte i benzina podiže nivo ugljen-dioksida u atmosveri. A ugljen-dioksid doprinosi efktu staklene bašte i samom globalnom zagrevanju.

 Efekat staklene baste je:
Efekat nastaje na sličan način kao u stakleniku, gde Sunčevi zraci vidljivog i ultraljubičastog dela spektra prodiru kroz staklo i greju tlo ispod stakla. Tlo potom emituje infracrveno zračenje koje ne može proći kroz staklo, zadržava se unutra i tlo ostaje zagrejano. Usled toga je u staklenicima mnogo toplije nego izvan njih. Na isti način se ponaša i planeta Zemlja ukoliko postoji neka materija koja će se ponašati kao stakleni krov. Prilikom izbacivanja iz fabričkih dimnjaka i auspuha automobila ugljenik(IV)-oksid (poznatiji kao ugljen-dioksid) i ostali štetni gasovi formiraju omotač oko Zemlje koji propušta toplotu da prodre do površine ali ne i da se vrati u vasionu. Na ovaj način površina Zemlje postaje sve toplija i iz godine u godinu temperature su sve više.

 Mi mozemo da pomognemo tako sto cemo da smanjimo upotrbu fosilnih goriva, koristimo energiju pametnije, recikliramo, sadimo...

1. Smanjiti otpad
    Ponovo upotrbiti
    Reciklirati
Smanjiti otpad korišćenjem i kupovinom stvari koje možemo više puta koristiti umesto samo jedamput PR: kupiti jednu keramičku času koju ćemo upotrebiti više puta umesto 10 plastičnih koje ćemo odmah baciti. Tako smanjujemo otpad. Recikliranje papira, plastike, novina, stakla, aluminijuma. Recikliranjem polovine otdada naseg domacinstva mozemo da ustedimo vise od 1000 kg ugljen-dioksida godisnje.











2. Koristiti manje toplote zimi i klimatizacije leti.

Izolovanjem kuće i krova takodje vrata i prozora  sanjujemo količinu energije koja nam je potrebna za grejanje i hladjenje. Možemo da smanjimo cenu grejanja i do 25%
PR: Smanjimo grejanje dok spavamo, isključimo klimu kad nismo kući. Postaviti temostat samo dva stepene nize zimi ili vise leti moze smanjiti vise od 900 kg ugljen dioksida godisnje.



3. Koristiti štedljive sijalice.
Štedljive sijalice štede novac, energiju i traju 10 puta duže. Odaju 70% manje toplote,











4.Neophodno je da se vozimo manje i pametnije.
Umesto da na posao idemo svojim kolima više je ekoloski da se vozimo javnim prevozom ili biciklom.
PR: ako vodimo racuna o gumama odnosno moraju uveka da budu napunpane jer tako smanjujemo potrošnju goriva a time i ugljen dioksida u atmosveri.












5. Trebalo bi da kupujemo proizvode koji nemaju masivno i ne potrbno pakovanje koje i onako svakako bacamo. Takodje u prodavnicu treba nositi torbe za namernice umesto iznova i iznova uzimati plastične kese.













6. Trošiti što manje vode, i ne rasipati je bez potrebe
Na primer kad peremo zube, kola, kosu nije neophodno da voda teče ako je ne koristiimo... Takodje voda moze da se reciklira to jeste da se ponovo upotrbi PR: Kišnica može da se skuplja i kasnije sa njom zalivati biljke. Tako smanjujemo račun za vodu i doprinosimo očuvanju vitalnih resursa zemlje. Bez vode nema života ni biljaka ni zivotinja ni ljudi...











7. Gasiti svetla, televizore, kompijutere i druge aparate kad nismo u prostoriji.
Izvaditi punjač iz šekera kad nepunimo telefon jer i ako se telefon ne puni tako ostavljen punjac troši energiju. Televizor i ako je ugašen to jeste nema slike a svetli lampica on troši energiju to važi za sve elektronske uređaje.Koristiti energiju sunca i vetra.


 









8. Posaditi drvo
Drvo i druge biljke uzimaju ugljen dioksid i zamenjuju ga kiseonikom. Jedno drvo apsorbuje tonu ugljen dioksida i zameni ga kiseonikom tokom svog života.












9.Informisi okolinu o važnosti očuvanja prirode, reciklaži, štednji energije....  Neophodno je da što više ljudi zna o opasnost situacije u kojoj se nalazimo jer kada bi svako doprineo po malo svi zajedno bi uradili mnogo...







Film koji je meni otvorio oči jasno mi objasio o čemu se tu radi je film Al Gora "NEPRIJATNA ISTINA"  ili na engleskom "An Inconvenient Truth".





na ovom linku se može pogledati ceo film
http://video.google.com/videoplay?docid=8847562857479496579














"Moramo postati promena koju želimo da vidimo u svetu"
 MahatmaGandi

1 коментар :